Geplaatst op 25 mei 2019

Waarom spelen we nooit op het hoofdveld?

Een veel gehoorde klacht of vraag is waarom het ene team altijd op het hoofdveld mag en een ander niet.

De veldindeling heeft te maken met de regels die de KNVB stelt aan de velden. Op West End zijn op zaterdag 3 verenigingen actief. Elk van deze verenigingen beschouwd een bepaald veld als hoofdveld, de verdeling is als volgt:

• SV Lycurgus => Veld 7
  • Gruno => Veld 1
  • Groninger Boys => Veld 6

Dit zijn de velden die voor de kantines van de verenigingen liggen.

Vervolgens heeft de KNVB een aantal regels opgelegd:

Bij de veldindeling moet vervolgens eerst worden gekeken naar het 1e standaard team (bij Lycurgus is dit Heren 1), deze dient op Veld 7 te spelen, tenzij dit is afgekeurd dan dient ze uit te wijken naar kunstgras. Andere teams moeten daarvoor wijken.

De teams die A-categorie spelen moeten altijd spelen op een veld met omheining (op West End zijn dit de velden 1, 5, 6 en 7). De A-categorie is een KNVB indeling, in het seizoen 2018-2019, waren dit voor Lycurgus de volgende teams:

• Heren: 1, 2 en 3
  • Dames: 1 en 2
  • Jeugd: JO17-1, JO17-2, JO15-1 en JO15-2

A- categorie of B-categorie wordt bepaald door de klasse waarin je speelt.

Omdat op zaterdagochtend (2 rondes wedstrijden, om 09:00 en 10:30) eigenlijk altijd wel 2 van de 4 A-categorie jeugdteams thuis spelen is hiermee het hoofdveld van Lycurgus (Veld 7) veelal bezet met 1 van deze teams.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de middag met 2 rondes wedstrijden (12:30 en 14:30) en 5 A-categorie teams.

We proberen hiermee duidelijk te maken dat het niet zo is dat hogere teams voorgetrokken worden, maar dat we niet vrij zijn om ieder team speeltijd te geven op het hoofdveld.

De wedstrijdplanning