SIOS profiteert van “off-day” Lycurgus dames 1

Op zaterdag 14 oktober was SIOS uit Sauwerd de tegenstander van Lycurgus VR1. Lycurgus had na drie wedstrijden 6 punten en SIOS was nog puntloos. Met de wedstrijd Winsum – Nieuw-Roden later op de dag was dit een belangrijke wedstrijd om de aansluiting te houden of zelfs gedeeltelijk koploper te worden.

Om 12:30 werd er afgetrapt in Sauwerd en de intenties van Lycurgus waren snel duidelijk. Met veel pressie werd het doel van SIOS onder vuur genomen. Om de minuut kreeg Lycurgus grote kansen op de openingstreffer. Helaas schoten Mariëlle Groen en Leonie van der Velde niet met scherp. Ook de drie corners in de openingsfase leverde veel gevaar op, maar Jet ter Halle en Gerda Kamminga kregen de bal er niet in. Uit de eerste aanval (counter) met een lange bal naar niemandsland scoorde SIOS zeer verrassend de 1-0. Een domper na de vele kansen voor Lycurgus, dat na dit doelpunt even de weg kwijt was en erg geforceerd op zoek was naar een doelpunt. De meeste simpele passes mislukten en Lycurgus leed erg veel onnodig balverlies. De tweede uitbraak van SIOS, na balverlies van Lycurgus, was ook raak; Chris van der Schaaf, die de geblesseerde Jamie Knuijver verving, gleed erg ongelukkig weg en de bal belandde in het net. Lycurgus speelde te geforceerd en te gehaast, waardoor het telkens vastliep op de verdediging van SIOS die de bal vervolgens weer naar voren schoot. Van hoogstaand voetbal was er geen sprake. Ruststand: 2-0.

Na de rust begonnen de dames van Lycurgus vol goede moed aan de tweede helft en het was dan ook eenrichtingsverkeer. SIOS deed niets anders dan tegenhouden en zette elk lichaamsdeel in om de bal tegen te houden. Vol overgave en passie werd er verdedigd en dat deed de ploeg uit SIOS prima. Lycurgus had het vizier niet op scherp en de vele kansen die ze kregen werden niet benut. Het was dan ook typerend dat een eigen goal van SIOS ervoor zorgde dat Lycurgus terug in de wedstrijd kwam. Uit een corner belandde de bal via een scrimmage achter de goalie van SIOS. Het doelpunt van Lycurgus gaf de burger moed en de Groningers drukten goed door, maar bij een spaarzaam en dom foutje op de middellijn aan de kant van Lycurgus, wist SIOS razendsnel om te schakelen d.m.v. de lange bal en schoot het de 3-1 achter keepster Chris van der Schaaf. Lycurgus probeerde nog wel, maar was mentaal niet meer bij machte om iets te forceren. Tot overmaat van ramp werd de volgende uitbraak ook nog verzilverd, omdat Lycurgus niet goed stond bij een onduidelijke beslissing van de scheidsrechter; SIOS profiteerde optimaal en zette de 4-1 op het scorebord.

Een gevoelige tik voor de dames van Lycurgus, die kwalitatief veel beter waren dan SIOS, maar werden afgetroefd op passie en de dodelijke counter (alle ballen naar voren-tactiek) van SIOS. Daarbij moet gezegd worden dat Lycurgus wel erg veel kansen niet verzilverde in een doelpunt en dan loop je al gauw achter de feiten aan.

Komende zaterdag wacht de tweede speelronde in de regionale beker tegen stadsgenoot Oranje Nassau Vr2. Een totaal andere tegenstander en ook een zeer bekende tegenstander, waarbij het verloop van de wedstrijd altijd spannend is. Dat zal komende zaterdag niet anders zijn.