Lycurgus VR1 pakt, na een sterk begin, de winst tegen SJO Bergum/BCV VR1

Afgelopen zaterdag, 7 oktober, was SJO Bergum/BCV Combinatie de tegenstander van de dames van Lycurgus. Bergum/BCV is traditioneel een moeilijke tegenstander voor Lycurgus. De gehanteerde speelstijl van Bergum/BCV zorgt vaak voor moeilijkheden. Vorig jaar eindigde beide wedstrijden ook doelpuntrijk; 1x winst voor Lycurgus (5-1) en 1x winst voor Bergum/BCV (4-1).

Na een goede eerste bekerronde en eerste competitiewedstrijd bleek Winsum een niet te nemen horde. De dames van Lycurgus hadden dus wat recht te zetten deze zaterdag. Bergum/BCV won van Asser Boys en ging ook met een goed gevoel deze wedstrijd in.

Onder leiding van scheidsrechter Kaya werd er iets na half 3 afgetrapt en begonnen beide ploegen gemotiveerd aan de wedstrijd. Wat we direct zagen was een geheel anders spelende Bergum/BCV; geen lange ballen en voetballen vanuit de tweede bal, maar er werd vanuit de opbouw de aanval gezorgd en overal werd geprobeerd om 2 tegen 1 te creëren. Lycurgus was hierdoor niet van slag en zette Bergum/BCV vroeg onder druk. Dit resulteerde al vrij rap in de 1-0. Bergum leed balverlies op het middenveld, Gerda Kamminga pikte de bal op, stuurde Leonie van der Velde weg en die rondde beheerst af. Lycurgus bleef goed doordrukken en kwam weinig in gevaar. Na enkele minuten lag de 2-0 ook al in het net. Na goed druk zetten van Els Dijkstra, kreeg Gerda Kamminga de bal voor haar voeten en heel koeltjes rondde ze af. Een comfortabele voorsprong.

Bergum/BCV bleef op dezelfde manier doorgaan, maar zette hun backs wat dieper weg, waardoor Lycurgus iets minder greep kreeg op de opbouw van Bergum/BCV. De keren dat Lycurgus de bal goed veroverde, was het niet zuiver genoeg in het vervolg. Te snel of juist te laat werd de bal gespeeld en te vaak stonden onze spitsen buitenspel. Bergum/BCV kwam steeds beter in het spel en stichtte voor het eerst gevaar voor de goal van Jamie Knuijver. Maar de sluitpost stond haar ‘mannetje’, ondanks een licht gekneusde rib. Toch kreeg Lycurgus de grootste kans. Na een prima uitbraak, kon Gerda Kamminga aanleggen voor een schot; de bal belandde op de lat en via de rug van de keepster van Bergum/BCV rolde de bal tergend langzaam richting de doellijn. Mariëlle Groen reageerde zeer attent en schoot de bal vlak voordat de keeper erbij kon in het doel. Echter, besloot de scheidsrechter het doelpunt af te keuren, omdat de keeper er nog net met een hand aanzat. Helaas, maar deze beslissing hadden we te respecteren; uiteindelijk beslist de scheidsrechter.

Dat Bergum/BCV steeds meer op de deur klopte, was ook terug te zien op het scorebord. Een goede aanval werd prima afgerond door de spits van Bergum/BCV. Het spel werd goed verplaatst, Lycurgus stapte te langzaam door en de spits rondde de voorzet prima af; 2-1. Lycurgus was weer even wakker en direct vanaf de aftrap werd Leonie van der Velde weggestuurd, die, na prima voorbereidend werk, Els Dijkstra een niet te missen kans gaf, maar helaas schoot ze recht op de keeper.

Beide ploegen gingen rustten bij een 2-1 tussenstand.

Bij aanvang van de tweede helft werd het weer er niet beter op en dat zag je terug op het veld. Veel glijpartijen en weinig controle over de bal. Lycurgus startte wederom goed en kreeg goede mogelijkheden. Vooral Leonie van der Velde was bij vlagen ongrijpbaar voor de defensie van Bergum/BCV. In de 50e minuut besloot ze weer op avontuur te gaan en gaf Mariëlle Groen een grote kans op de 3-1, maar haar kopbal verdween naast het doel. Enkele minuten later een soortgelijk geval, maar nu kreeg Jet ter Halle de bal voor het inkoppen, maar ook deze bal ging voorlangs en zorgde niet voor de rustgevende 3-1 op het scorebord.

De gemiste kansen deed wat met de dames van Lycurgus en ook het veld werd er niet beter op. Bergum/BCV kwam juist weer wat beter in het spel en zag kansen op een gelijkspel. Het spel golfde op en neer en speelde zich voornamelijk af op het middenveld. Lycurgus grossierde in balverlies en maakt het zichzelf soms heel erg moeilijk; Bergum/BCV kwam niet verder dan het sterke verdedigingsblok van Lycurgus. Vlak voor het einde van de wedstrijd werd het nog even billen knijpen voor de dames van Lycurgus, die ook nog een vrije trap van Bergum/BCV rakelings de lat zag gaan. Een ieder was dan ook blij dat Kaya af floot en de 2-1 op het scorebord bleef staan als eindstand.

Lycurgus had de wedstrijd eerder moeten beslissen, en maakte het daardoor zichzelf erg moeilijk. Bergum/BCV bleef zo in de wedstrijd, maar de manier waarop ze zich manifesteerden was een groot verschil met vorig jaar; de hand van de nieuwe trainer was duidelijk te zien.

Volgende week treden de dames van Lycurgus aan tegen SIOS uit Sauwerd, waar ze om 12:30 moeten spelen. SIOS is een promovendus via de nacompetitie en hield afgelopen zaterdag de schade (3-1) beperkt tegen Nieuw-Roden.