Lycurgus dames 1 in een doelpuntenfestijn langs Asser Boys

De competitie is weer begonnen! Lycurgus VR1 mocht in de eerste competitiewedstrijd thuis aantreden tegen de dames van Asser Boys. De twee ploegen kennen elkaar goed en Asser Boys staat elk jaar wel op een wedstrijdschema binnen de damesafdeling van Lycurgus. Vorig jaar heeft Asser Boys zich op de laatste speeldag gehandhaafd in de 2de Klasse en won Lycurgus uit met 5-3 en speelde het thuis gelijk met 2-2. Met enige versterkingen van stadsgenoot Achilles 1894 en het Harense Gorecht kon Lycurgus een gewijzigd Asser Boys verwachten.

Lycurgus VR1 moest in haar opstelling ook ietwat schuiven vanwege de afwezigheid van Ellen Voornhout (vakantie), Vanessa Niburg (vakantie) en Sigrid Olthof (blessure).

Iets na half drie werd er afgetrapt op sportpark West-End en begon de competitie dus echt. Het wordt echter wat eentonig, maar ook deze wedstrijd begon Lycurgus niet scherp en agressief. Linies stonden veel te ver uit elkaar en het team stond niet compact bij balverlies, waardoor Asser Boys de vrije man steeds prima vond. Lycurgus dekte niet door en dus kreeg Asser Boys ook voldoende tijd om iets met een bal te doen. Dat resulteerde al erg snel in de 0-1 voor Asser Boys. Een afstandsschot van de aanvoerder, die de vingertoppen van keepster Jamie Knuyver nog toucheerde, vloog in de 3e minuut al in het net. Niet het begin wat Lycurgus verwachtte. Lycurgus leek wel wakker geschud, maar het spel van Lycurgus golfde op en neer. Slechte fases wisselden goede fases af. Na 10 minuten kende Lycurgus een goede fase en rondde Gerda, in de rebound, een mooie aanval snoeihard achter de keepster van Asser Boys. De stand was weer gelijk.

De gelijke stand gaf Lycurgus niet het ‘bekende’ zetje in de rug, want het bleef slordig in balbezit, speelde erg onrustig en bij balverlies werd het veld nog steeds te groot gehouden. Over en weer waren er kleine kansen. In de 31e minuut verzilverde Leonie van der Velde één van deze kansen; Gerda Kamminga stuurde haar goed diep, waarna ze goed naar binnen sneed en beheerst afrondde. Lang kon Lycurgus niet genieten van de voorsprong, want Asser Boys kwam in de 36e minuut alweer op gelijk hoogte. Lycurgus stond organisatorisch niet goed bij balverlies; Asser Boys combineerde in het midden en de spits van Asser Boys had een vrije doortocht, die Jamie Knuyver kansloos liet, 2-2.

Na dit doelpunt ging er een knop om bij Lycurgus en kende het een sterke fase – het liep snel uit naar 4-2. Direct na de aftrap werd een goede aanval afgerond door Jet ter Halle en in de 42e schoot Gerda Kamminga, na goed voorbereidend werk van Jet ter Halle, de 4-2 tegen de touwen. Met deze stand gingen de dames van Lycurgus en Asser Boys ook rustten.

In tegenstelling tot de trend van vorig seizoen, begon Lycurgus zeer goed aan de tweede helft. De omschakeling balbezit – balverlies was goed en veel scherper. Tweede ballen werden gewonnen en aanvallen volgden elkaar in rap tempo op. In de 51e minuut werd een aanval goed afgerond door een knappe solo van Leonie van der Velde; Els Dijkstra stuurde Leonie van der Velde weg, die sneed goed naar binnen, omspeelde de keepster van Asser Boys en schoot binnen. Lycurgus controleerde de wedstrijd en Asser Boys zat er conditioneel doorheen; een mooi gelegenheid om alvast aan het doelsaldo te werken. Nadat er twee wissels plaatsvonden: Bowina Gritter verving Ilse Bartels en Tamara Brouwer kwam erin voor Leonie van der Velde, schoot Gerda Kamminga vanaf de zijlijn de bal schitterend over de keepster van Asser Boys – een prachtig doelpunt. Enkele minuten later zagen de toeschouwers op sportpark West-End weer een mooi doelpunt, na een goede combinatie tussen Gerda Kamminga en Tamara Brouwer, zette laatstgenoemde de bal afgemeten voor en kopte Mariëlle Groen mooi binnen: 7-2.

Waar er tot de 7-2 niets aan de hand was, ging het de laatste 15 minuten mis. De concentratie was er niet meer, de linies stonden te ver uit elkaar en er werd erg slordig gespeeld. Asser Boys kreeg twee doelpunten op een presenteerblaadje na geklungel aan de kant van Lycurgus. De eindstand werd daardoor 7-4.

De trainers waren zeer te spreken over de zeven doelpunten en uiteraard de drie punten die op sportpark West-End bleven. De wedstrijd was echter niet altijd overtuigend en de 4 tegendoelpunten waren totaal onnodig.

Komende zaterdag, 30 september, staat er al een topper op het programma: de dames van Lycurgus mogen uit naar vv Winsum, die haar eerste wedstrijd met 4-0 won van SIOS en op doelsaldo koploper is.